Kameleon

Mijn plan is gebaseerd op een aantal pijlers:

Aanpasbaar aan zijn omgeving
Het bouwwerk is gemaakt om voor een aantal jaren op een plek te staan en dan eenvoudig verplaatst te kunnen worden. Op de nieuwe locatie kan de configuratie van de drie modules uitgebreid worden of anders opgesteld worden zonder dat hiervoor aanpassingen aan de modules gemaakt hoeven te worden.

Minimale CO2productie
Met dit micro huis wil ik aantonen dat je, zonder in te boeten op wooncomfort lux kunt wonen met een hele lage CO2voetprint. Zowel het materiaalgebruik voor het gebouw als het woongebruik hebben door hun eigenschappen en productie een zeer lage C02voetprint tot gevolg. Het hout van de hoofd constructie heeft 20,5 ton CO2opgenomen. Het hout dat benodigd was voor deze constructie komt uit Duitsland en groeit in 5 seconden in Duitse bossen.

Echt duurzame materialen
De hoofd constructie is gemaakt van houten gelamineerde wanden en vloeren. Een bouwsysteem dat in Oostenrijk, Duitsland en Scandinavië een normale bouwmethode is en die ik ook in Nederland aan mensen wil laten ervaren als heel mooi bouwalternatief. De wand en vloerelementen worden in een fabriek op iedere gewenste maat gemaakt. Voorzieningen voor leidingwerk en elektra en sparingen voor ramen en deuren worden er in de fabriek ingemaakt (geen afval op de bouw). Op de bouwlocatie worden de elementen geplaatst en aan elkaar vastgeschroefd tot een constructief stijf geheel.

De houten wanden en vloeren die in het zicht blijven geven aan de binnenzijde een heel behaaglijk en warm gevoel.

 

Hergebruik van materialen
De gevels zijn geïsoleerd met 22cm dikke houtvezelisolatie. Houtvezels die als afval overblijven worden tot een isolatieplaat samengeperst.

Als regenjas voor de buitengevel zijn reststukken en B-keus “vrachtwagendoek” in diverse kleuren gebruikt. Om dit doek te beschermen tegen mechanische beschadigingen is er een restproduct uit de staallazerindustrie voor geplaatst. Deze stalen contourplaten hebben een random patroon met een mooie grafische kwaliteit. Door ruimte te laten tussen het “vrachtwagendoek” en het staal zal de zon gaan spelen met schaduwprojecties op het doek wat een continu veranderend gevelbeeld zal geven.

Innovatieve installatie

De woning is voorzien van een recirculatiedouche waardoor er gedoucht kan worden met 1,2L water per minuut en toch een regendouche hebben met veel water. Door deze douche kan het boilervolume van 100L terug naar 30L. Dit scheelt 1000kWh aan stroom op jaarbasis wat minimaal 3 zonnepanelen scheelt op het dak dat klein is. Voor de ventilatie maak ik gebruik van een balansventilatiesysteem waarmee ik ga experimenteren om er met kleine aanpassingen meer rendement uit te halen of zelfs op eenvoudige wijze mee kan gaan koelen in de zomermaanden. Door gebruik te maken van hoge isolatiewaardes voor vloer, wanden en dak (Rc > 6,0m2K/W) en van speciaal triple glas wil ik gaan testen of ik, met de warmte die je produceert met het gebruik van apparaten, het huis kunt verwarmen. Kortom er is nu geen verwarming voorzien.