NUNC

Saskia en Niels

Afmetingen: 8 x 2.6 x 3.8 m
Materialen: verschillende houtsoorten, rockpanel natural.
Kosten ongeveer €75.000,00
Bouwtijd: x

“Wij zijn mensen die vooral in de wij-vorm leven.”

Vrijwel direct nadat Niels en Saskia hoorden dat ze op Tiny Oevers konden wonen startten ze met de bouw van hun huis. Hun huidige woonhuis in Bergen op Zoom zit ook midden in een verbouwing, maar Tiny Oevers kwam langs en ze gingen er vol voor. 

Tiny Oevers is een heel fijn toeval. “We vinden de locatie mooi omdat we hier dichtbij het water zitten. En we hebben veel behoefte om in een gemeenschap te gaan wonen,” vertelt Saskia. “De maatschappij verhardt,” vult Niels aan, “de mensen staan steeds meer in de ik vorm. Wij zijn mensen die graag in de wij-vorm leven en dat komt veel beter tot zijn recht binnen een kleine gemeenschap. Plus, als ik kijk naar mijn goed gevulde huizen met opgeslagen spullen die je nooit meer vasthebt, dan denk ik: ‘wat moet ik in godsnaam met al die ruimte? Die ben ik alleen maar aan het verbouwen en onderhouden.’ We hebben nu een huis ontworpen dat praktisch onderhoudsvrij is. 

Niels is door de koninklijke marine opgeleid tot elektromonteur, waarna hij de eer had om te mogen varen bij de onderzeedienst. Hier deed hij veel ervaring op met allerlei systemen. Na de corps commandotroepen leerde hij het timmervak. Niels en Saskia ontwerpen en bouwen hun huis helemaal zelf. Al doende leren ze over hoe ze beter met het milieu om kunnen gaan.

Saskia werkt in de ouderenzorg. Graag nodigt ze de oudere mensen uit om langs te komen op Tiny Oevers. “Dan maken we met zijn allen iets lekkers klaar en dan zien ze dat er in het leven toch weer meer contact tussen de mensen mogelijk is.” Haar cliënten vertellen veel over hoe het vroeger was. De mensen deden veel dingen samen deden en zorgden nog echt voor elkaar. “Ik wil niet meer leven met mensen om mij heen die denken ‘als ik het maar goed heb’.” Saskia wil iemand hulp aanbieden als die slecht in zijn vel zit. “Zelfs de jeugd is eenzaam op dit moment” zegt ze.

Hun woning heeft een volledig houten binnenkant. Er zit wat beweging in als het gaat waaien. “Dat vind ik mooi aan het ontwerp,” vertelt Niels. “Het mag leven.” Voor de buitenkant maken Niels en Saskia gebruik van rockpanel, geperste platen van steenwol met een bepaald vulkanisch gesteente. Deze platen zijn erg buigzaam en hebben tegelijkertijd de hoogste brandveilige klasse. De variant die zij kozen heeft geen coating. Dus verkleurt het materiaal door weersomstandigheden. Het vergrijst in de zon en in de winter zal het iets bruiner zijn. Het ontwerp gaat zo op in de omgeving. Rockpanel is onderhoudsvrij, daar hoeven ze nooit een kwast over heen te halen. De kunststof kozijnen zullen hooguit een paar keer in de wax gezet moeten worden. “Wij hoeven dus vrij weinig aan het onderhoud te doen, waardoor we meer tijd vrij hebben voor leuke dingen. Dat is het hele idee.”