Esther en Alex

Esther en Alex

Afmetingen; ongeveer 50m2
Materialen: Bestaande kantoorunits, gevel afgewerkt met hout, binnenzijde afgewerkt met OSB-platen, isolatie rockwool
Kosten ongeveer 35.000,- euro
Bouwtijd ongeveer 5 maanden

“Wij hebben heel weinig ruimte nodig om gelukkig te zijn.”

Esther Voogt-Brooymans werkt bij de politie als procesontwerper. Alex Voogt is manager op een administratiekantoor. De passie voor het pionieren op Tiny Oevers komt voort uit een rondreis die zij een aantal jaar geleden door Europa maakten met een camper. “Toen kwamen we eigenlijk tot de conclusie dat we heel weinig ruimte nodig hebben om gelukkig te zijn.” Vervolgens zijn zij als een gek gaan ‘ontspullen’ en toen veel van de inboedel weg was verhuisden ze naar een klein appartement in Roosendaal. Hier merkten ze wel dat de maatschappij steeds individualistischer wordt. “Ook al woon je in een appartementencomplex met allemaal mensen om je heen, je bent heel erg op jezelf. Iedereen om je heen is vooral met zijn eigen ding bezig.” Op Tiny Oevers verwachten zij dat er meer saamhorigheid is. Dat de bewoners bepaalde dingen gezamenlijk oppakken en dat je elkaar helpt als dat nodig is. En basale dingen, zoals een wasmachine of tuingereedschap, kun je makkelijk delen. Het is tegelijkertijd van belang dat iedereen voldoende privacy heeft, maar een deel van hun privacy zijn zij ook bereid om op te geven, omdat ze graag iets voor de samenleving in Roosendaal terug willen doen. “Denk aan een rondleiding door ons tiny house, of workshops voor kinderen uit het basisonderwijs.”
Het ontwerp van hun woning bestaat uit drie tweedehands kantoorunits die in een u-vorm komen te staan. Zodat je in het midden een minituin of patio kunt creëren. Hun ambitie is om een opvallende buitenkant te maken. Om dit voor elkaar te krijgen strippen ze grotendeels de buitenkant van de kantoorunits en bekleden ze de gevel met hout. Daarna verven ze het hout in pasteltinten en maken ze een verticale tuin. Er komen ook zonnepanelen en een regenton die het hemelwater opvangt, dat gebruikt wordt om het toilet door te spoelen. “Het lijkt ons heerlijk om te wonen op een plek waar meer ruimte en (aandacht voor) natuur is.”