Het houten huisje

Stijn en Stephanie

Afmetingen: 10 x 3.5 x 4 m.
Materialen: gecertificeerd hout
Kosten ongeveer: 45.000
Bouwtijd: 5 maanden

“In ons vorige appartement waren wij de enige die de gordijnen open hadden.”

Het appartement waar Stijn en Stephanie tot voor kort woonden,  is een authentieke jarendertig woning met glas in lood ramen en deuren. Voor veel anderen een droomplek, maar zij keken na een jaar al uit naar kleiner wonen. Het mooie appartement in Breda was met 93 m2 voor hun twee veel te groot. Bovendien had het een klassieke indeling, de keuken was gescheiden van de woonkamer. Door het enkel glas kon het in de zomer weleens bloedheet en in de winter ijzig koud worden. Daarbij waren ze vrijwel de enige die de gordijnen open hadden. Hier geen: ‘hee buur, ik heb een grote pan soep gemaakt, wil je een kopje?’
Het stel bekeek tiny living filmpjes op YouTube en na het slapen op een Tiny Droompark, een vakantiepark met tiny houses, wisten ze het zeker: klein wonen gaat makkelijk én dat gezellige, knusse past echt bij hen. Toen ze een sneakpeak van de plannen voor Tiny Oevers zagen waren ze verkocht. “Het plan sluit goed aan bij onze groene, bewuste manier van leven. Wij eten geen vlees en kopen vooral op markten om te minderen met plastic. Ook onze woning is milieu verantwoord. Van de nok tot en met de vloer, binnen en buiten, bouwen we deze volledig van gecertificeerd hout.”
Momenteel buigen ze zich over het groenplan voor Tiny Oevers. Door de sanering van de grond in de zomer is bijna al het groen verdwenen. Gelukkig zijn er ideeën en plannen genoeg om er een natuurlijke omgeving van te maken. Het terrein wordt naar idee van Rezone een glooiend landschap, met hoge en lage grassen en wildbloemen om insecten aan te trekken. Dit waarborgt voldoende privacy en behoudt tegelijkertijd een open houding naar de omgeving toe.
Met de initiatiefnemers van ‘Meer bomen nu’ die jaarlijks een miljoen bomen willen planten, zijn ze in gesprek over de mogelijkheid om van Tiny Oevers een oogstlocatie te maken.  Stijn: “Jonge scheuten van bomen zouden in het bos niet door kunnen groeien omdat ze onder bomen staan en in parken worden ze weggesnoeid. Terwijl bomen deels een oplossing kunnen zijn voor een wereldwijd milieuprobleem.” Vrijwilligers verzamelen de jonge scheuten en planten ze opnieuw op een oogstlocatie. Hier krijgen ze de ruimte om zich verder te ontwikkelen. Door de samenwerking krijgt Tiny Oevers er op den duur weer bomen bij, het draagt bij aan de biodiversiteit en stimuleert het contact met de buurt. Want om en nabij de Nationale Boomplantdag, 17 maart 2021, organiseren de bewoners van Tiny Oevers een evenement waarbij Roosendaalers een boom kunnen ophalen.