Podcast

Nadja, Pieter en Patricia gooien hun leven radicaal om: ze besluiten anders te gaan wonen. Waar? In Minitopia: een terrein aan de rand van Den Bosch waar 32 pioniers hun zelf-ontworpen woning mogen bouwen. De meesten van hen hebben zoiets nog nooit gedaan. Waarom doen zij dit?

Platte Grond volgde gedurende een aantal bouwmaanden drie Minitopianen die, om uiteenlopende redenen, besluiten mee te doen aan dit experiment. Zij willen dus anders wonen. Maar willen we dat niet stiekem allemaal? De belofte van ruimte, onafhankelijkheid en vrijheid is mooi. Het idee van een uniek huis in een warme gemeenschap misschien nog wel mooier. Het is keihard werken. En de toekomst van Minitopia is onzeker. Maar een beetje pionier laat zich niet zomaar afschrikken. Nadja, Pieter en Patricia doen het gewoon.

Luister op www.plattegrondpodcast.nl/afleveringen (aflevering #6) naar de podcast.

Artikelen

Algemeen Dagblad - Een heel huis downloaden en in elkaar zetten zonder aannemer: ‘Het is net lego’

Voor 38.000 euro heeft huurster Patricia Sips samen met Rezone een woning gerealiseerd op ‘Minitopia’ in Den Bosch. Het is een kwestie van de juiste onderdelen downloaden en op de juiste manier in elkaar zetten.

Omroep Brabant - Pak je huis op en zet het ergens anders neer, in Minitopia is ieder huis uniek

DEN BOSCH - Eigenzinnig, apart, bijzonder, eigentijds en experimenteel. Zo zou je 'de wijk' Minitopia in Den Bosch kunnen bestempelen. Zo'n 30 woningen staan er op het eerder nog braakliggende terrein aan de Poeldonk, naast de Zuid-Willemsvaart. En als je wilt verhuizen, kun je je huis oppakken en het ergens anders neerzetten.

In de Buurt - Binnen kijken bij Fier

Fier van den Berge (26) is ontwerper en woont samen met zijn vriendin Pleun Boereboom. Hij heeft een huis gebouwd op het nieuwe Minitopia terrein, dat voorheen de Milieustraat was.

In de Buurt - Binnen kijken bij Ilse

Ilse Zuidinga (26) en Wouter Corvers (27) bouwden hun huis in een maand tijd voor €5.000,-. Op twee houten balken na zijn alle onderdelen van het huis B-keuze of tweedehands. Hierdoor bleven de kosten minimaal. Het stel woont inmiddels anderhalf jaar in hun paleisje van 60 m².

De Toekomst bouwers 2018 - Wouter Corvers

Wouter Corvers (27) komt naar de Dutch Design Week met A House in One Month, een huis dat hij in april 2017 zelf bouwde.

Binnenste Buiten - Stellinghuis van Fier en Pleun

Een droom van Fier en Pleun komt uit als ze aan de rand van Den Bosch een eigen huisje mogen bouwen. Het jonge stel, een ontwerper en arts, bedenkt samen een unieke constructie. Met stellingen bouwen ze voor slechts 10.000 euro in een paar weken tijd een eigen huis. Alle materialen zijn oud en gebruikt en toch is het een comfortabele woning geworden met veel groen, vintage én een beetje design.

DTV Den Bosch - Stijn Mertens gaat die uitdaging aan op de locatie van woonproject Minitopia

Leven met weinig spullen in een huis van 21 vierkante meter. Stijn Mertens gaat die uitdaging aan op de locatie van woonproject Minitopia aan de Poeldonk in Den Bosch. En hij gaat nog een stapje verder: hij bouwt zijn eigen 'STiny House' en vlogt daarover.

Brabants Dagblad - Maximaal vijf jaar Minitopia in de Poeldonk met 25 woningen

DEN BOSCH – Dat het woonproject Minitopia van het braakliggende terrein aan de Sint-Teunislaan verhuist naar een locatie naast bedrijventerrein de Poeldonk in Den Bosch was al bekend. Maar sinds dinsdag is ook duidelijk hoe de plannen er uit komen te zien.

Brabants Dagblad - Minitopia Poeldonk toont reeks inspirerende woonconcepten

DEN BOSCH - Begin juni gingen de eerste huizenbouwers op Minitopia Poeldonk, waar in een grijs verleden een milieustraat was gevestigd, aan de slag om hun droom te verwezenlijken. Nu, zo'n drie maanden later, is er overal op het terrein volop bedrijvigheid waarneembaar. Er zijn zelfs al meerdere woningen opgeleverd. Op deze vrijdag zijn de poorten geopend voor het publiek.

Omroep Brabant - Een eigen huis voor een prikje bouwen met zwembad? In Minitopia doen ze het.

DEN BOSCH - Voor Thomas Trum is er geen twijfel over mogelijk. Zijn zelfgebouwde tiny house is een ‘droomhuis’. Hij is een van de bewoners van Minitopia 2, een wijkje vol zelfgebouwde huisjes dat nu aan het verrijzen is aan de Poeldonkweg in Den Bosch.

Brabants Dagblad - Minitopia 2: zelf een huisje van magazijnstellingen bouwen

DEN BOSCH - Creatieve bouwers werken in hitte aan hun eigen droomwoning in Den Bosch. Daar verrijst nu Minitopia 2, voor maximaal vijf jaar.

Stadsblad Den Bosch - Wonen op Minitopia in de winter

Vandaag leuk verslag van ons woonlab Minitopia in Stadsblad Den Bosch met dit keer meer aandacht voor de bewoners van het kant-en-klare tinyhouse en microwoning.

Brandpunt + - Het verhaal van Kristien op Minitopia

"Mijn vriend en ik wonen met onze dochter op dertig vierkante meter."

NOS op 3 - Binnen 1 maand en voor 5000 euro A HOUSE IN ONE MONTH

In Minitopia in Den Bosch staat een huis dat binnen één maand voor slechts vijfduizend euro is gebouwd. Hoe dan?

Brandpunt + - Hoe we de oververhitte huizenmarkt kunnen laten afkoelen

Onze huizenmarkt zit muurvast. Nederland heeft voor 2030 zeker 1 miljoen nieuwe woningen nodig. Grote vraag is: Waar gaan we bouwen en voor wie bouwen we deze nieuwe huizen?

Bossche Omroep - Proefwonen in een huis van 38m2

Leuk artikel in de Bossche Omroep over onze nieuwe tinyhouse bewoners op Minitopia! Deze woning van NEZZT en andere nieuwe woonvormen staan op Minitopia.

Bossche Omroep - A HOUSE IN ONE MONTH

Wonen op maat buiten de reguliere woningmarkt.

Minitopia op Radio 1

Wonen in een tiny house in Den Bosch.

Video's