Tiny Casade 2020 – 2030

Tiny Casade is een tiny house gebied aan het Meulenpad in Sprang-Capelle. Er zijn hier 15 huisjes geplaatst. Deze nieuwe woonwijk hebben wij ontwikkeld in opdracht van woningcorporatie Casade. Afgelopen jaar hielden we ons vooral met voorbereidende werkzaamheden bezig. Vervolgens zijn we betrokken geweest bij de bouw en sinds de zomer van 2022 staat  het terrein vol in bloei! De woningen komen in nauw overleg met de bewoners tot stand. Voor een aantal maken we gebruik van het Wikihouse Blackbirdsysteem, dat we op onze eigen manier toepassen in de RxDOMI. Zie voor voorbeelden van woningen: www.rxdomi.eu  

——————————————————————————————————————-


Blog #1 Tiny Casade
30 juni 2021

De eerste woning die gebouwd wordt is van Menga

We staan aan de vooravond van een geheel nieuwe woonlocatie in Sprang-Capelle met vijftien kleine, vrijstaande woningen in het groen. De volwaardige huizen raken de grond maximaal 50m2, en mogen twee woonlagen hebben. De toekomstige bewoners hebben binnen het project Tiny Casade zelf hun huurwoning ontworpen en laten bouwen, of ze kozen een bestaande microwoning uit. Het is uniek in Nederland dat een woningbouwcorporatie deze mogelijkheid en manier van wonen aanbiedt. De locatie heeft de naam het Meulenpad gekregen, vernoemd naar de korenmolen die ooit op die plek stond.

Begeleiding van het online Blackbird Bouwsysteem
Van de vijftien Tiny Houses die er in totaal komen te staan, worden er vijf gebouwd volgens het online Blackbird bouwsysteem. Rezone begeleidt het traject van het ontwerp van deze woningen tot en met het bouwen en begeleiding bij de afwerking. Het bureau regelt verder de aanvraag van een omgevingsvergunning voor alle woningen, stemt met de bewoners af hoe het groenplan zich ontwikkelt en hoe ze in de toekomst de financiën, het selecteren van nieuwe bewoners en andere praktische zaken willen aanpakken.

Menga gaat wonen op het Meulenpad
Menga is een van de toekomstige bewoners van een zelfontworpen huisje aan het Meulenpad. Eind 2018 meldde deze voormalige eigenaresse van een cateringbedrijf en horecamanager zich bij Casade als ‘verkenner’ voor een nieuw Tiny House concept. Menga is goed in het bedenken van creatieve concepten en vindt het leuk om van niets iets bijzonders te maken. Hoewel het in eerste instantie vooral om het meedenken ging, is ze nu dik twee jaar later enorm enthousiast over het idee om in een compacte woning te gaan wonen, die – binnen de mogelijkheden – helemaal naar eigen wens is. Ook de groene locatie waar ze komt te wonen spreekt haar aan. Net als de kleine leefgemeenschap waarin ze terechtkomt. Menga is niet per se een ecofanatist of duurzaamheidsgeek, maar leven met minder spullen spreekt haar wel aan. En ze krijgt zes zonnepanelen – drie van Casade, drie zelf bijgekocht – waarmee ze vrijwel alle benodigde energie kan opwekken.

Huisje in een U-vorm
De zelfbouwende huurders kregen de mogelijkheid om zelf een plan voor hun woning te bedenken. De basis hiervan zijn woonunits van elk 4.6 x 2.2 meter. Menga knipte thuis wat papier uit op schaalgrootte, en schoof hiermee heen en weer totdat ze naar haar idee de ideale indeling had gevonden. Ze houdt haar woning in tegenstelling tot de anderen, volledig gelijkvloers. Dan hoeft ze ’s-avonds geen smalle trap op naar een vliering. Haar woning krijgt een u-vorm, met twee woonunits aan beide lange zijden en een in het midden. In de linkerpoot komt de woonkamer, rechts de slaap- en badkamer, en in het korte middenstuk de keuken. De buitenruimte tussen de poten in wordt overdekt, zodat ze vier seizoenen lang lekker buiten kan zitten. En op de gevel komt tweedehands, behandeld grenen afkomstig van een gesloopt paviljoen van de TU Eindhoven.

Het is bijna zover!
Op dinsdag 22 juni 2021 toog Menga naar de loods waar de constructie van haar woning uit licht vurenhouten platen wordt gefreesd. De planning is strak. Het kost slechts twee weken om het hout te frezen. Daarna worden de basisonderdelen in dezelfde loods in elkaar gezet. Deze woonunits gaan op een dieplader naar Sprang-Capelle, waar ze op de locatie aan elkaar worden gekoppeld. Daarna volgt de afbouw. Als alles op rolletjes verloopt dan zou Menga op 6 augustus kunnen verhuizen. Maar ze houdt rekening met een paar weken uitlooptijd. Als ze vooruitkijkt zegt ze: “Ik denk dat ik er heel gelukkig ga worden. Met mijn eigen vrijstaande huis, ruimte eromheen en mooi aangelegde grond. Ik heb nu al zin om mijn tuintje aan te gaan leggen! Wel zal ik eraan moeten wennen dat alles wat verder weg is. De dichtstbijzijnde supermarkt is tien minuten fietsen, in de woonwijk naast ons. Maar ik geloof dat ik daar iets anders moois voor terugkrijg.”

 

Nieuws juni 2021

Aan het Meulenpad in Sprang-Capelle komen 15 Tiny Houses. Deze nieuwe woonwijk ontwikkelen wij in opdracht van woningcorporatie Casade. Afgelopen jaar hielden we ons vooral met voorbereidende werkzaamheden bezig. Nu kunnen we daadwerkelijk van start met de uitvoering! De woningen komen in nauw overleg met de bewoners tot stand. Voor een aantal maken we gebruik van het Wikihouse Blackbirdsysteem, dat we op onze eigen manier toepassen in de RxDOMI. Zie voor voorbeelden van woningen: www.rxdomi.eu
Zie hier de informatie op de website van Casade.