Debat 11 december

UITNODIGING
Debat De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis
11 december 15.00 – 17.00 uur
Aanmelden voor het debat kan hier.

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek Minitopia, ruimte voor je woonwens en de tentoonstelling Viktor Papanek: The Politics of Design organiseert Rezone in samenwerking met het Design Museum Den Bosch en nai010 uitgevers op 11 december 2020 het online debat: De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis.
Verwacht een verdiepend gesprek over hoe je vaste structuren kan veranderen, gewoon door het te doen. Ontwerpers kunnen de nieuwe wereld vorm en richting geven. De verbeeldingskracht is nu aan zet.

De aanhoudende economische en klimatologische crisis luidt voorlopig een onzekere toekomst in. Voor de Covid-19 pandemie wisten we vaak niet waar we over vijf jaar zouden zijn, op dit moment kijken we nauwelijks vooruit. Toch vinden er structurele maatschappelijke veranderingen plaats. Waar eerder de nadruk lag op economische groei, welvaart en wereldwijde expansie, ontpopt zich nu een betrokken samenleving waarin begrippen als solidariteit, duurzaamheid en persoonlijk welzijn steeds belangrijker worden.
De ontwerper heeft een verantwoordelijke rol in de vormgeving en inbedding van deze nieuwe waarden. Vijftig jaar geleden zag Viktor Papanek, ontwerper, schrijver en activist, dat design een belangrijke factor is voor sociaal welzijn, en een politiek instrument voor democratisering kan zijn. Hij pleitte toen al voor een radicale verandering: in plaats van in dienst te staan van massaconsumptie en winstbejag, moet design de uitdagingen van de ‘echte wereld’ aanpakken, zoals die van inclusie, sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid.
Ontwerpers van deze tijd staan pal achter zijn op vattingen. Zij geven vandaag de dag op geheel eigen wijze een invulling hieraan en met net zoveel bevlogenheid. Ontwerpbureau Rezone stelt een flexibele benadering centraal bij de ontwikkeling van nieuwe woongebieden en de opzet van samenhangende processen, waardoor er sneller en wendbaarder omgegaan kan worden met maatschappelijke veranderingen. Zij kijkt kritisch naar bestaande structuren en geeft deze in samenspraak met partners opnieuw vorm. Iedere betrokkene van een project – bewoner, gemeente, woningcorporatie en ontwerper – treedt buiten de gebaande paden en is pionier. Vormgever van de nieuwe wereld.
Zo ook ontwerpers Fier van den Berge en Wouter Corvers, die beide een eigen huis ontwierpen en bouwden op Minitopia in ’s-Hertogenbosch, een van de gebieden die Rezone initieerde. Fier van den Berge van Reuringdienst bouwde zijn woning van staanders en liggers waar normaal gesproken magazijnstellingen mee worden gebouwd. Wouter Corvers besteedde niet meer dan 5.000 euro aan zijn huis, dat hij met zijn partner binnen een maand tijd bouwde. Om te laten zien dat wonen ook snel mogelijk en betaalbaar kan zijn. Beide streven naar ontwerpen die voor iedereen toegankelijk zijn en bestaande kwaliteiten waarderen.

Aan tafel schuift ook Frederiek Dijkstra, voorheen werkzaam als adviseur architectuur en design bij wat nu Kunstloc is; tegenwoordig projectleider van Dutch Design Awards (DDA). DDA kijkt hoe een ontwerp zich verhoudt tot de Nederlandse samenleving in de breedste zin van het woord: economisch, sociaal, cultureel en inhoudelijk. Grote en kleine vraagstukken in én buiten Nederland vragen om een nieuwe, relevante ontwerpbenadering en vormen de aanleiding voor nieuwe dromen om na te streven.

Daarnaast voert Timo de Rijk het woord, directeur van het Design Museum Den Bosch. Initiator van spraakmakende tentoonstellingen over maatschappelijk relevant design. Hij haalde de tentoonstelling Viktor Papanek: The Politics of Design naar Nederland en ontmoette in het verleden de ontwerper Papanek in levende lijve. 

Op 11 december zullen onder leiding van Christiaan Weiler (onderzoeker, schrijver en architect Christiaan) Fier van den Berge (ontwerper), Wouter Corvers (ontwerper), Rezone (ontwerpbureau), , Frederiek Dijkstra (projectleider Dutch Design Awards) en Timo de Rijk (Design Museum Den Bosch), debatteren over de veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis.

PROGRAMMA 11 december livestream

15.00 – 15.15 u virtuele rondleiding tentoonstelling Viktor Papanek: The Politics of Design
15.15 – 15.20 u welkom door Rezone, initiatiefnemers van Minitopia 
15.20 – 15.30 u inleiding Marcel Witvoet, nai010 uitgevers
15.30 – 16.45 u debat o.l.v. Christiaan Weiler (architect, onderzoeker, schrijver), met Fier van den Berge (Reuringdienst), Frederiek Dijkstra (projectleider Dutch Design Awards), Rolf van Boxmeer (co-founder Rezone), Tessa Peters (co-founder Rezone), Timo de Rijk (directeur Design Museum Den Bosch) en Wouter Corvers (ontwerper Studio Corvers)
16.45 – 17.00 u afsluiting

 

Moderator en inleiding:

Christiaan Weiler

Onderzoeker, architect en auteur van het hoofdstuk ‘Minitopia schijnt een cultureel licht op duurzaamheid’ in het boek Minitopia, ruimte voor je woonwens
http://cab42.christiaanweiler.net/

Over de sprekers

Fier van den Berge, Reuringdienst, ontwierp en bouwde zijn eigen Stellinghuis vooral door hergebruik van bestaande materialen, liggers en staanders van normaal gesproken magazijnstellingen. Het is een prototype van een nieuwe bouwvorm waarin continu nieuwe etages, muren en uitbreidingen mogelijk zijn.

Frederiek Dijkstra werkt al jarenlang binnen de designwereld, voorheen als adviseur architectuur en design bij wat nu Kunstloc is;  tegenwoordig als projectleider van Dutch Design Awards (DDA).

DDA kijkt hoe een ontwerp zich verhoudt tot de Nederlandse samenleving in de breedste zin van het woord: economisch, sociaal, cultureel en inhoudelijk. Grote en kleine vraagstukken in én buiten Nederland vragen om een nieuwe, relevante ontwerpbenadering en vormen de aanleiding voor nieuwe dromen om na te streven.


Rolf van Boxmeer en Tessa Peters, co-founders ontwerpbureau Rezone, initiatiefnemers van flexibele woongebieden zoals Minitopia Poeldonk ‘s-Hertogenbosch. Tevens ontwerpers van het Wikihouse, een open source bouwsysteem waarvan de eerste bewoonde versie op Minitopia staat.

www.minitopia.eu en www.rezone.eu

Timo de Rijk, directeur Design Museum Den Bosch, initiator van spraakmakende tentoonstellingen over maatschappelijk relevant design. Hij haalde de tentoonstelling Viktor Papanek: The Politics of Design naar Nederland.
www.designmuseum.nl

Wouter Corvers, Studio Corvers, pleit voor een inclusief design. Wouter ontwierp en bouwde een eigen huis voor een belangrijk deel met hergebruik en tweedekeus materialen met een budget van € 5000,- in een maand tijd.

http://woutercorvers.nl/ 

Inleiding
Marcel Witvoet, uitgever Architectuur nai010 uitgevers

www.nai010.com


Volg ons ook op Facebook en Instagram: