Nieuws

Nieuws 2 december

MINITOPIA ZOEKT BOUWKUNDIG PROJECTMEDEWERKER
Reageren kan tot en met 10 januari 2022

Hoe we wonen is een actueel, veelbesproken onderwerp in het maatschappelijk debat. En nieuwe woonvormen en andere manieren van (samen)wonen zijn in opkomst. Minitopia in ’s-Hertogenbosch was een van de eerste plekken in Nederland waar hiermee geëxperimenteerd werd. Deze eigenzinnige woonlocatie is nu hét toonbeeld van betaalbaar, duurzaam en sociaal wonen. Inmiddels realiseren we ook andere locaties waar bewoners weer de regie in handen krijgen over hoe ze willen wonen. Hier laten we zien hoe innovatieve, duurzame woonvormen in de praktijk tot stand komen. En hoe samenleven met ruimte voor solidariteit en saamhorigheid organisch ontstaat. Onze creatieve strategie verbindt mensen. Door samen met bewoners en partners te verbeelden hoe de vormgeving van woningen en woongebieden anders kan, bouwen wij aan een circulaire toekomst in wonen.

Wil jij graag een bijdrage leveren aan een uniek woonconcept binnen Nederland? Voor onze locaties is Stichting Minitopia per 1 februari 2022 op zoek naar een communicatieve Projectmedewerker met bouwkundige kennis en een sociaal hart. Voor 30 u p/w op freelancebasis. In eerste instantie voor de duur van een jaar, met mogelijkheid tot een nieuwe opdracht. Reageren kan t/m 10 januari via info@minitopia.eu.

Functie-inhoud
Je:
* regelt in overleg met ons en de bewoners aanvragen voor een bouwvergunning van de zelfbouwwoningen.
* bent het eerste aanspreekpunt voor nieuwe bewoners vanaf de voorbereiding van de bouwvergunning tot en met de oplevering van de zelfbouwwoningen
* denkt proactief mee en draagt oplossingen aan voor bouwtechnische vraagstukken
* tekent mee aan vergunningen en de inrichting van terreinen
* regelt de nutsvoorzieningen en bouwinrichting op terreinen
* je maakt onderdeel uit van een creatief team dat innovatieve duurzame woonprojecten ontwikkelt

Profielschets
Je
* hebt een afgeronde HB0-opleiding Bouwkunde en/of voldoende werkervaring
* hebt uitstekende bouwtechnische, sociale en organisatorische kwaliteiten
* hebt aantoonbare werkervaring als projectmedewerker binnen de (woning)bouw
* bent bekend met de regelgeving omtrent bouwbesluiten en bouwvergunningen
* kan werken met programma’s als Autocad / Bricscad
* bent sociaal aangelegd en communicatief onderlegd
* bent nauwkeurig
* bent woonachtig in de nabije omgeving / op een redelijke reisafstand van onze standplaats ‘s-Hertogenbosch

Als je voldoet aan het geschetste profiel en houdt van het werken binnen een klein team dat zich gedreven inzet voor vernieuwende woonconcepten, dan nodigen we je graag uit om te solliciteren.

Wat we bieden:
Minitopia is een groeiend bedrijf met meerdere locaties voor vrije woonvormen in Nederland. Je komt te werken in een dynamische organisatie waar het werk elke dag anders is. We geven een opdracht voor een jaar op freelancebasis van 30 uur per week voor een vergoeding tussen de Î 2.750 en Î 3.250 excl. btw per maand, afhankelijk van je werkervaring. De opdracht kan verlengd worden bij een goede samenwerking.

Solliciteren
Interesse? Stuur je cv/portfolio (PDF max 10 MB) en korte motivatiebrief uiterlijk 10 januari 2022 per email naar: info@minitopia.eu onder vermelding van ‘Bouwkundig projectmedewerker’. Via dit emailadres kunnen ook eventuele vragen worden gesteld. In de week van 17 januari vinden de sollicitatiegesprekken plaats.


Nieuws 11 oktober

MINITOPIA ONDERDEEL EXPOSITIE DUTCH DESIGNWEEK 

Van 16 to 24 oktober vindt in Eindhoven weer de Dutch Designweek plaats. De stad bruist dan weer van alle culturele activiteiten! In het Designhuis organiseert de Embassy of Water een expositie over nieuwe perspectieven op hoe we met water omgaan. Onderdeel hiervan is het verhaal van Minitopia. Kom je ook kijken? 
Lees hier meer.

 

Nieuws 3 september

ONLINE INFO-AVOND TWEEDE FASE BUURTSCHAP TE VELD 16 SEP 

Op 16 september organiseren we een informatie-avond over de tweede, en laatste, fase van de nieuwe woonlocatie Buurtschap te Veld in Eindhoven. We lichten onze plannen toe en je kan al je vragen stellen.
Hier kan je een gratis kaartje reserveren. 

Nieuws 22 juli 

EXPOSITIE CHIKAKO WATANABE BIJ MINITOPIA T/M 5 SEP
RONDLEIDING MINITOPIA MET MUZIEKOPTREDEN EN TOELICHTING OP HAAR WERK DOOR CHIKAKO 25 AUG

De expositie is dagelijks te bezichtigen. Aanmelden voor de rondleiding en performance kan hier. 

Het allereerste internationale artist in residence project in het Grafisch Atelier in ‘s-Hertogenbosch, onder de noemer Aircraft, nadert zijn ontknoping. In oktober vorig jaar begon de van oorsprong Japanse kunstenaar Chikako Watanabe aan haar werkperiode in het GA. Gelijktijdig deed ze onderzoek naar vernieuwende woonvormen in Den Bosch. Daarvoor bezocht ze Minitopia. Haar insteek: visualiseer nieuwe stedelijke, duurzame verbindingen tussen Den Bosch en haar bewoners.

De eindpresentatie is te zien tijdens de Bossche zomer bij Minitopia. Van  14 juli tot en met 5 september, met op 25 augustus de befaamde rondleiding door Minitopia met aansluitend een muzikaal optreden en toelichting op haar werk door Chikako. 

Nieuws 7 juli

INSCHRIJVING TINY BELJAART VAN START
Deadline inschrijven 1 september
15 juli informatiemiddag 

Tiny Beljaart is kleinschalig wonen in een groene tuin. Op deze nieuwe woonlocatie in Dongen is ruimte voor 8 tot 10 compacte zelfgebouwde woningen of Tiny Houses. Er is op een leuke manier aandacht voor elkaar en we stimuleren dat gezamenlijke initiatieven van de grond kunnen komen, zoals een moestuin of plek voor kleine dieren. Tiny Beljaart mikt vooral op starters op de woningmarkt, maar andere geïnteresseerden zijn zeker welkom om een plan in te dienen. Zie www.minitopia.eu/tiny-beljaart

Nieuws 30 april

MINITOPIA START INSCHRIJVING COMPACTE DROOMWONINGEN BIJ BUURTSCHAP TE VELD IN EINDHOVEN                       Deadline inschrijven fase 1: 1 juni, fase 2: 1 oktober 2021. 

Binnen het nieuwe woongebied Buurtschap te Veld in Eindhoven is ruimte voor 100 eigenzinnige woonvormen met een footprint van max 50 m2. Hoe deze eruit zien mag je hier zelf bepalen. Toekomstige bewoners kunnen hun woning volledig zelf ontwerpen en bouwen. Ze kunnen een kant- en klare woning plaatsen, zoals een Tiny House. Het is ook mogelijk om de woning zelf te ontwerpen en deze te laten bouwen. De deadline voor het insturen van het woonidee is 1 juni 2021. Dat kan via www.minitopia.eu/buurtschapteveld

Voor wie?
Minitopia is voor Buurtschap te Veld op zoek naar eigenzinnige zelfbouwers, Tiny House lovers en duurzame innovators die liefst wonen in een huis gemaakt van natuurlijke of hergebruikte materialen en oog hebben voor inventieve toepassingen die bijdragen aan een kleine footprint. Minitopia zoekt mensen die zorg willen dragen voor hun groene woonomgeving en buurtgenoten graag een handje helpen als dat nodig is.

Buurtschap te Veld
In het Noorden van Eindhoven, op een bijna verborgen plek tussen stad en natuur, wordt een bijzondere wijk gebouwd. In Buurtschap te Veld komen in totaal 670 woningen die in kleine groepjes verspreid in het landschap staan. Ze zijn betaalbaar, duurzaam en innovatief. In Eindhoven is een grote vraag naar betaalbare woningen. Daarom zijn Woonbedrijf, ’thuis en de gemeente Eindhoven dit project gestart. Minitopia realiseert hier 100 eigenzinnige woningen die met aandacht voor mens en natuur door de bewoners zelf bedacht, ontworpen en/of gebouwd zijn.

Nieuws 19 april

VACATURE:  PROJECTLEIDER NIEUWE WOONVORMEN  

Stichting Minitopia zoekt per 30 juni 2021 een circulair/biobased wonen fanaat met bouwtechnische en organisatorische kwaliteiten. Een oplossingsgerichte en sociale Projectleider Nieuwe woonvormen die de voorbereiding en de realisering van de bouw begeleidt van nieuwe vrije, compacte woningen. En daarbij samen met de bewoners en ons het onderhoud/beheer opzet. In principe voor de periode 2021-2022 met mogelijkheid tot verlenging.
Lees hier de volledige vacature.

Nieuws 14 april

ONTWERPBUREAU REZONE, INITIATIEFNEMER VAN MINITOPIA, ONTWIKKELT RXDOMI   
Een stijlvolle, betaalbare woning die men zelf ontwerpt en (samen met Rezone) bouwt. 

Onze RxDOMI is jouw nieuwe thuis: een betaalbare, duurzame, stijlvolle én flexibele woning. Persoonlijk ontworpen naar jouw wens, gebouwd met ecologisch verantwoorde, natuurlijke materialen en met zo min mogelijk afval tijdens het ontwerp- en realisatieproces.

Hoe je aan een RxDOMI komt? Laat ons weten hoe jouw ideale woning eruitziet en we gaan samen aan de slag om dit zo goed mogelijk te realiseren. Kijk alvast op de RxDOMI website voor meer informatie. 

6 APRIL 19.00 – 20.30
TEGENLICHT MEET UP DEN BOSCH: WONEN BUITEN DE BOX
Idealen versus de bouwopgave.

Een samenwerking tussen Minitopia en Tegenlicht Meetup Den Bosch!
Meld je aan via de link hieronder en ontvang de livestream-link op de dag van het programma in je email!: https://huis73.op-shop.nl/…/ruw-minitopia…/06-04-2021
 
Hoe wil jij wonen? En wat komt er terecht van jouw woonwens? Midden in een wooncrisis met een enorme bouwopgave zoekt Tegenlicht naar alternatieven voor de woningmarkt. Ook Minitopia in Den Bosch komt aan bod in de aflevering en in samenwerking met Minitopia willen we tijdens deze Meetup onderzoeken hoe we experimenten als Minitopia kunnen laten uitgroeien tot grootschalige woningbouwprojecten. Zodat meer mensen toegang krijgen tot hun echte woonwens. We gaan hierover in gesprek met:
-Tessa Peters en Rolf van Boxmeer, ontwerpbureau Rezone en oprichters van Minitopia in Den Bosch. 
-Wouter Corvers, bewoner van Minitopia, tevens ontwerper / Studio Corvers
-Sjoerd Feenstra, architect bij Urhahn Architecten. Betrokken bij de her-inrichting van de stedelijke ruimte rondom station Oost in Den Bosch: bewoners praten mee, maar wat komt er van hun woonwens terecht?
 
Tegenlicht Meet Up Den Bosch is een programma van RUW, powered by Huis73 
                                    

Minitopia in Tegenlicht uitzending Wonen buiten de box
Wonen buiten de box – VPRO Tegenlicht – VPRO

We zitten middenin een wooncrisis, die vooral jonge mensen treft. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Dus hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? En hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe woonplekken voor 2030?

Wordt het bouwen, bouwen, bouwen. Voor iedereen een doosje van beton, of kan de woningnood ook creatiever en duurzamer worden opgelost? VPRO Tegenlicht doorkruist Nederland op zoek naar inspirerende oplossingen voor het wonen van de toekomst, en presenteert zowel online als op TV een optimistische voorhoede van woonpioniers. Wat kunnen we van ze leren? 

Minitopia in ‘s-Hertogenbosch is een van de boomplantlocaties van MeerBomenNu

Vrijdag 12 maart brengt MeerBomenNu de laatste 35.000 bomen en struiken naar hun definitieve plek. Het is de afronding van een succesvolle bomenplant campagne die ook volgend  jaar weer gaat plaatsvinden. Minitopia aan de Poeldonk in ’s-Hertogenbosch is een van de boomplantlocaties. 

Vergroenen kan goedkoper en sneller
MeerBomenNu werkt met gratis jonge boompjes en struiken uit de natuur. Denk hierbij aan bomen en struiken die te dicht langs paden staan, berken die de hei overgroeien, jonge boompjes die in de schaduw van andere bomen geen overlevingskans hebben, maar ook takken van wilgen, vlinderstruiken en vlieren. De natuur levert genoeg, we hoeven er enkel maar gebruik van te maken.

Onbeperkt schaalbaar
Deze manier van werken is onbeperkt schaalbaar, te kopiëren en iedereen kan meehelpen. 2300 vrijwilligers hielpen mee zodat 900 boeren en burgers die afgelopen zomer bestelden, bomen hebben ontvangen. De meeste zaailingen belanden in startende voedselbossen en langs boerenakkers. De perenbomen en sneeuwballen die door corona onverkocht bleven, fleuren nu tienduizenden tuinen op. 

In het afgelopen jaar hebben 500.000 bomen en struiken een tweede kans gekregen. 

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, Meergroen en de Caring Farmers, zij worden vandaag bijgestaan door 15 EV-rijders uit het hele land.

Tijdelijke woonplek Minitopia aangeboden

Minitopia is een ideale plek voor duurzame tiny houselovers met een unieke woning waarvan de footprint niet groter is dan 50M2. Het gaat om een tijdelijke woonlocatie die op enig moment in de toekomst door een andere partij gebruikt gaat worden. 
Reageren is mogelijk tot 15 maart 2021 via een e-mail aan info@minitopia.eu

Idee Rezone onderdeel van winnende aanbesteding nieuwe campus TU/e
Woonbedrijf, Heijmans en VenhoevenCS wonnen de aanbesteding voor een nieuwe campus op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven. Rezone ontwikkelde in overleg met hen de manier waarop je studenten vanaf het begin actief kan betrekken bij de vormgeving van hun woongebied en de community. De komende tijd werken we aan de realisering van de plannen. Wordt vervolgd!

www.woonbedrijf.com/News/2923/

Verhalen over Minitopia bewoners in lockdown
Omroep Brabant maakt een vierdelige reportage over hoe bewoners van Minitopia de lockdown ervaren. In deel 1: Luca en Felker. www.omroepbrabant.nl/nieuws/3321719/luca-en-felker-wonen-in-een-legertruck-als-we-bezoek-krijgen-overtreden-we-de-coronaregels

Brabants Dagblad pakt uit met groot artikel over Minitopia
Naar aanleiding van het verschijnen van het boek over Minitopia publiceerde het Brabants Dagblad een spread met prachtige foto’s. www.bd.nl/den-bosch-vught/op-minitopia-in-den-bosch-ontmoeten-dromers-en-doeners-elkaar~aa90b335/

Terugkijken debat 
Naar aanleiding van het verschijnen van het boek ‘Minitiopia, ruimte voor je woonwens’ en de tentoonstelling ‘Viktor Papanek: The Politics of Design’ organiseerde Rezone in samenwerking met het Design Museum Den Bosch en nai010 uitgevers het online debat: De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis. Kijk hier het volledige gesprek terug: www.youtube.com/watch?v=2YWzBj7EvZI

Teruglezen: artikel Minitopia in Mest Magazine
De aanhoudende economische en klimatologische crisis luidt voorlopig een onzekere toekomst in. Voor de Covid-19 pandemie uitbrak, wisten we vaak niet waar we over vijf jaar zouden zijn, op dit moment kijken we nauwelijks vooruit. Toch vinden er structurele maatschappelijke veranderingen plaats. Waar eerder de nadruk lag op economische groei, welvaart en wereldwijde expansie, ontpopt zich nu een betrokken samenleving waarin begrippen als solidariteit, duurzaamheid en persoonlijk welzijn steeds belangrijker worden. Er ontstaat ruimte om een nieuwe wereld vorm en richting te geven, door vaststaande zaken opnieuw tegen het licht te houden. Lees hier het volledige artikel: www.mestmag.nl/artikelen/de-veranderende-rol-van-de-ontwerper-in-tijden-van-crisis-9730

Mobiele galerie
Bij het programma rondom het boek van Minitopia reist een mobiele galerie mee, die Fier van den Berge en Jasper van Doorn ontwikkelden voor Rezone. Hierin kan je een paar hoofdstukken uit het boek lezen, filmpjes van bewoners van Minitopia beluisteren en een foto-expositie bekijken. De mobiele galerie kan ook op aanvraag worden geplaatst. Neem hiervoor contact op met Iris Peters via pr@minitopia.eu

Nieuw! YouTube kanaal
Alle films over Rezone en Minitopia verzamelen we op ons YouTube kanaal. Neem alvast een kijkje: www.youtube.com/channel/UClygbUeEOb_GxtQDHt2mvrQ

Minitopia Het Boek
Ruimte voor je woonwens
€34,95
Bestel hier

Pionierend boek over radicaal nieuwe woonvormen die buiten de getreden paden gaan.  

Minitopia Boek

> Biedt tal van inspirerende ideeën voor het bouwen van een duurzame toekomst in wonen
> Een must have voor kunstenaars, professionals, designers en anderen met interesse in duurzaam wonen
> Blader door het boek

 


Volg ons ook op Facebook en Instagram: