Tiny wedert
valkenswaard
2024-2034

De aanmeldingen voor deze locatie zijn geopend. We hopen in kwartaal 1 van 2024 de eerste bewoners te selecteren. Verwacht start inschrijving 29 januari, wil je op de hoogte blijven? Verwacht de start van de inschrijving op 29 januari. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop.​
Tiny Wedert is een nieuw tijdelijk woongebied in Valkenswaard. De locatie biedt ruimte voor maximaal 15 tinyhouses of compacte woningen, met een GBO van 50m2. De helft van de woningen wordt gebouwd en verkocht en de andere helft is voor zelfbouw/ koop tinyhouses. Hoe deze eruit zien mag je hier grotendeels zelf bepalen. Je kan je woning volledig zelf ontwerpen en bouwen of je kan een kant en klare woning plaatsen. 

De diversiteit aan compacte woningen zorgt voor een afwisselend en speels beeld die passend is voor een dergelijk plan en doelgroep. Huur grond verloopt via afname plek van stichting Minitopia op deze locatie.

Over de locatie

Onze locatie bevindt zich in het westelijke deel van Valkenswaard, langs de Hoppenbrouwersweg. Het perceel is toegankelijk vanaf deze weg en wordt omringd door bijzondere kenmerken die de omgeving uniek maken. Aan de noordzijde grenst het perceel aan akkergrond, terwijl aan de zuidkant de Tienendreef ligt. Het oostelijke, zuidelijke en westelijke deel van het terrein wordt omringd door de gezellige speeltuin Geenhoven. Momenteel is het terrein nog braakliggend, bedekt met gras en begroeiing, en wij zien hierin een kans om iets bijzonders te creëren. Met minimale ingrepen kunnen we tot woonrijp gebied komen. Er is een gezamenlijke verharde parkeerplaats aanwezig met 15 parkeerplaatsen.

De aanwezigheid van de speeltuin speelt een cruciale rol in dit gebied, en bij Minitopia zien we dit als een kans om samen te werken en elkaar te versterken. We willen onze toekomstige bewoners van tevoren attent maken op de speeltuin en hen uitnodigen om deel te nemen, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Het is een uitgelezen kans om deel uit te maken van een gemeenschap met aandacht voor kinderen en waar de speeltuin een verrijking vormt voor het dagelijkse leven.

De maandelijkse huur voor de grond bedraagt € 350,- en is vrijgesteld van btw. De jaarlijks inflatiecorrectie is 3%.

Tijdelijke woonlocatie

Tiny Wedert is een tijdelijke locatie. De woonduur is tien jaar. Dat heeft als voordeel dat de woningen worden getoetst aan de bouwvergunning tijdelijke bouw en procedures veel sneller zijn afgehandeld. Na het afgeven van de vergunning, en het bouwrijp maken van het terrein kunnen de eerste woningen al op de locatie geplaatst of gebouwd worden. Naar verwachting kunnen de bewoners eind mei van start gaan met de bouw.

Inschrijven

In dit gebied is ruimte voor 15 tiny houses of compacte woningen. De helft (8) hiervan zijn koopwoningen en huur grond. Dit zijn woningen van RxDOMI. Deze woningen gaan binnenkort in de verkoop. Houd deze pagina en de social media van RxDOMI in de gaten voor de actuele updates. Voor de andere 7 plekken zijn we opzoek naar zelfbouwers of mensen die een andere woning aankopen. Hiervoor hebben we een inschrijflijst opengezet.

Hier zijn de hoofdlijnen van de criteria voor inschrijving:

  • Footprint max 35m2
  • GBO max. 50m2
  • De woning moet voldoen aan het tijdelijk bouwbesluit
  • 75% van de gevel natuurlijke materialen of hergebruikte of te recyclen materiaal
  • Geen tinhouse on wheels
  • Een uitgewerkt voorstel voor de aansluiting met het terrein
  • Terrassen en pergola’s in overleg met de stichting Minitopia
  • Een goede motivatie voor gezamenlijk wonen en zorg voor het gebied

We geven de voorkeur aan bewoners die reeds in de omgeving van Valkenswaard wonen. Desondanks willen we benadrukken dat inschrijvingen ook welkom zijn van geïnteresseerden die buiten dit gebied wonen.

 

De vergunning voor dit gebied loop en we verwachten de start van de inschrijving op 29 januari. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop.

Rol van Minitopia

Minitopia selecteert een diverse groep bewoners, ondersteunt ze in het proces, kan advies geven bij de vergunning, draagt regie voor de ruimtelijke kwaliteit, ontwikkeld een toolkit, ondersteund bij het vormen van een light-community en draagt met bewonersmeetings bij aan het groepsproces. Minitopia is de vergunninghouder van het gebied. Verder zorgt Minitopia voor de basisinrichting van het terrein. Dit zorgt bij de bewoners voor houvast, zodat ze zich meer op het ontwerp van de woningen en de gezamenlijke ruimte kunnen richten. “ Als bewoner wordt je erg betrokken bij het proces, de besluiten worden gezamenlijk genomen en je hebt veel zeggenschap (bewoner Minitopia)”.

In de media