Tiny beljaart:
een kleinschalige, groene woonplek waar een diverse groep buurtgenoten duurzaam samenleeft

Tiny Beljaart ligt aan de rand van Dongen, tegen de nieuwe wijk Beljaart aan, op fietsafstand van het oude centrum van Dongen. In het komende jaar wordt van deze plek een bijzondere, groene en parkachtige omgeving gemaakt.

Er is ruimte voor een grote diversiteit aan woningen, waarvan de bewoners graag compact wonen, in een omgeving waar op een leuke manier aandacht voor elkaar is en gezamenlijke initiatieven van de grond kunnen komen. Denkend aan een moestuin of plek voor kleine dieren. Deze diversiteit in woningen is ook terug te zien bij geselecteerde bewoners, met allemaal een verschillende achtergrond.

- Er wordt momenteel 1 woning verkocht in Tiny Casade Dongen. Klik op de onderstaande button voor meer informatie.

Iedere bewoner brengt iets anders mee

De bewoners van Tiny Beljaart delen met elkaar de wens om kleiner en duurzamer te wonen, maar zijn allemaal verschillend. Jong en oud, alleenstaanden, stellen en kinderen komen er te wonen. Minitopia selecteerde deze groep op basis van de voorstellen van de woningen en de achtergronden van de geïnteresseerden. 
De geselecteerde bewoners snappen goed waarom er gekozen is voor een diverse groep. “Wij hebben deze groep niet zelf uitgekozen. Dat pakt eigenlijk heel goed uit. Onze kracht is dat we allemaal ontzettend gedreven en heel verschillend zijn. We kunnen elkaar daarin met levenservaring en kennis versterken. Er zijn bijvoorbeeld bewoners met een achtergrond als hovenier en bewoners die werken in de zorgsector. Iedereen brengt iets anders mee.” Verder zie je de diversiteit ook terug in de woningen. “Die diversiteit die we bij de bewoners zien, zie je ook terug bij de huizen. De grootte en oppervlakte van de woningen verschillen erg van elkaar ook qua vorm is er onderscheid te maken.”

Duurzaamheid

Volgens de bewoners houdt tiny wonen in dat je bewustere keuzes maakt. Daarom vinden de bewoners duurzaamheid erg belangrijk, om zo de ecologische voetafdruk te verminderen. De bewoners zijn van plan om hun eigen eten te verbouwen, en spullen te delen zoals wasmachines, gereedschapskisten en auto’s. “Niet iedereen heeft een eigen gereedschapskist nodig, als je het samen deelt als community houdt je een kleinere voetafdruk over. Ook is het financieel gunstiger waardoor je meer tijd overhoudt voor andere dingen.” 
Verder denken ze goed na over de materialen die ze gebruiken voor de bouw. Er wordt veel gebruikt gemaakt van natuurlijke materialen zoals duurzaam hout voor de gevels en schapenwol als isolatiemateriaal. Tot slot streven sommige bewoners ernaar om binnen de mogelijkheden die er zijn zelfvoorzienend te leven. Een enkeling heeft daarom een droogtoilet en uiteraard mogen zonnepanelen niet ontbreken. Door deze verschillende bewuste keuzes onderscheid Tiny Beljaart zich van een ‘reguliere’ woonwijk.

De rol van Minitopia

Minitopia speelt een grote rol in het proces dat de bewoners doorlopen. Minitopia selecteert een diverse groep bewoners, ondersteunt ze in het proces van de realisering van de woning, regelt de vergunningen en draagt met bewonersmeetings bij aan het groepsproces. Verder zorgt Minitopia ervoor dat het terrein klaar gemaakt wordt voor bebouwing: goede ondergrond voor de fundering, paden, riolering, nutsvoorzieningen etc. Dit zorgt bij de bewoners voor houvast, zodat ze zich meer op het ontwerp van de woningen en de gezamenlijke ruimte kunnen richten. “ Als bewoner wordt je erg betrokken bij het proces, de besluiten worden gezamenlijk genomen en je hebt veel zeggenschap” 

Tijdelijke woonlocatie

Tiny Beljaart is een tijdelijke locatie. De woonduur is tien jaar. Dat heeft als voordeel dat de woningen worden getoetst aan de bouwvergunning tijdelijke bouw en procedures veel sneller zijn afgehandeld. Na het afgeven van de vergunning, en het bouwrijp maken van het terrein kunnen de eerste woningen al op de locatie geplaatst of gebouwd worden. Naar verwachting kunnen de bewoners eind mei van start gaan met de bouw.
CONTACT

Voor vragen kun je contact opnemen met Tanea Tajiri, locatiecoördinator. Pers kan contact opnemen met Nina Eijkhout, communicatiemedewerker.

LOCATIE